חברת סטארט אפ

חברת סטארט אפ

 

חברת סטארט אפ (startup company) היא חברה חדשה, שהוקמה על ידי יזם אחד או מספר יזמים, במטרה לפתח מוצרים בעיקר בתחום הטכנולוגיה הגבוהה (hi-tech). בדרך כלל מייסדי החברה מסדירים את מערכת היחסים ביניהם במסגרת הסכם מייסדים, הכולל, בין היתר, את חלוקת המניות ביניהם, זכויות בקשר למינוי הדירקטוריון, הסדרים בנוגע להנפקת מניות עתידיות ולמכירת מניות, אופן גיוס ההון לחברה, וכד'. בתחילת דרכה, בדרך כלל חברת הסטארט אפ עסוקה בפיתוח המוצר ובהתוויית הדרך המסחרית שלה, ולפיכך בדרך כלל החברה אינה מוכרת דבר, וזקוקה למימון חיצוני על מנת להיתמך בתחילת דרכה.

הממנים העיקריים של חברות סטארט אפ בתחילת דרכן הו קרנות הון סיכון, משקיעים פרטיים (המכונים אנג'לים (angels)), או חממות טכנולוגיות.

חברת סטארט אפ

בדרך כלל גיוסי ההון של חברת סטארט אפ מתאימים לשלב בו נמצאת החברה. בדרך כלל, סיבוב הגיוס הראשון נקרא סיבוב פרה-סיד (pre-seed), ובסיבוב זה לעיתים היזמים הם אלו הממנים את פעילותה של החברה, בין בהון אמתי ובין בשעות עבודה שלהם. פעמים גיוס הון זה מבוצע מחברים או מקרובי משפחה. סבב זה בדרך כלל מצליח להביא את חברת הסטארט אפ לגיבוש המוצר ולעתיים אפילו לבנית אב טיפוס. שלב שני הוא שלב הסיד (seed). זהו שלב בו בדרך כלל פונה חברת הסטארט אפ למשקיעים חיצוניים. בין אם פרטיים ובין אם קרנות הון סיכון המתמחות בהשקעות בשלב מוקדם יחסית. היזמים מציגים תכנית עסקית למשקיעים, והיזמים, החברה והמשקיעים נכנסים לסדרת הסכמי השקעה, שהמסמך העיקרי בה הוא הסכם ההשקעה (Share purchase Agreement), ולהסכם זה נלווים בדרך כלל תקנון מתוקן וכן הסכם בעלי מניות חדש. בדרך כלל למשקיעים מונפקות מניות בכורה, עם זכויות עדיפות על פני המניות הרגילות, וזכויות אלו מוצאות את ביטויין בהסכם בעלי המניות החדש ובתקנון החדש. עם התקדמות חיי חברת הסטארט אפ, עשויים להיות לה סבבי גיוס נוספים, אשר בדרך כלל ייקראו על-פי השלב בו הם נערכו ועל שם מניות הבכורה שהונפקו באותו הסבב. סבב גיוס א' (Series A), סבב גיוס ב' (Series B) וכד'.

לחברת סטארט אפ גם סוגי הסכמים מסחריים מיוחדים. חברות סטארט אפ רבות מתקשרות בהסכמי מחקר ופיתוח (R&D Agreement), הסכמי רישיון (License), הסכמי ייצור (Manufacturing), הסכמי ייצור במקור (OEM Agreements) וכד'.

למשרד עורכי דין לוין פישר ניסיון רב שנים בייצוג חברות סטארט אפ, בכל שלבי החברה, החל מהקמת חברות סטארט אפ, דרך כל שלבי המימון, ועד מכירת או הנפקת חברות סטארט אפ, כולל ניסיון בהנפקות בנאסדק (NASDAQ). כמו כן למשרד עורכי דין לוין פישר ניסיון רב בייצוג חברות סטארט אפ בכל סוגי ההסכמים המסחריים הייחודיים לחברות סטארט אפ.